κρύο πλαίσιο κήπου

Ο πλήρης οδηγός για την κηπουρική με κρύο πλαίσιο

Κηπουρική με κρύο πλαίσιο, καθώς και τα πολυ-σήραγγα και τα θερμοκήπια, είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για να παρατείνετε την καλλιεργητική περίοδο. Παρέχουν επίσης προστασία από δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως παγετό ή ισχυρούς ανέμους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις δομές για να ξεκινήσετε τον λαχανόκηπο σας ξεκινώντας τους σπόρους στις αρχές του έτους. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε άφθονο χρόνο για τη συγκομιδή φρέσκων προϊόντων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

κρύο πλαίσιο κήπουκήπος με κρύο πλαίσιο

Ένας κρύος σκελετός ή μια μονάδα με καλυμμένο ράφι θα ήταν ιδανικό εάν δεν θέλετε να δαπανήσετε ένα πολυ-τούνελ ή θερμοκήπιο.

Ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό λειτουργεί καλά για τη σπορά σπόρων, αλλά χωρίς να μετακινηθείτε πάνω στα σπορόφυτα, το περβάζι σας θα γεμίσει σε ελάχιστο χρόνο. Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε έναν πολλαπλασιαστή για να βοηθήσετε τη βλάστηση και, στη συνέχεια, μεταφέρετε τα υγιή καλά εδραιωμένα σπορόφυτά σας σε άλλη προστατευμένη περιοχή.

Τι είναι η κηπουρική με κρύο πλαίσιο και πώς θα σας ωφελήσει

Τι είναι ένα κρύο πλαίσιο;

Ένα απλό πλαίσιο με νότιο προσανατολισμό με γυάλινο καπάκι με κλίση από την ψηλότερη πλάτη προς το χαμηλότερο μπροστινό μέρος και ιδανικά αρθρωτό στο πίσω μέρος, ώστε το καπάκι να μπορεί να σηκωθεί σε μια ζεστή και ηλιόλουστη μέρα.

Τα κρύα κουφώματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρατείνετε την καλλιεργητική περίοδο και να παράγετε φρέσκα λαχανικά, βότανα ή λουλούδια όλο το χρόνο. Είναι επίσης ένας ιδανικός χώρος για σπορόφυτα που χρειάζονται προστασία από τον παγετό αλλά δεν έχουν ακόμη αρκετό χώρο στο θερμοκήπιό σας!

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα κρύο πλαίσιο;

Προστατεύοντας τα νεαρά φυτά σας θα έχετε πολύ καλύτερο ποσοστό επιτυχίας και θα μπορείτε να ξεκινήσετε τη σεζόν λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Μια μεγαλύτερη περίοδος θα δώσει στα φυτά σας περισσότερο χρόνο να αναπτυχθούν προτού χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τα στοιχεία.

Εδώ είναι 5 λόγοι για να δοκιμάσετε το κρύο καδράρισμα:

  1. χρησιμοποιήστε το για να ξεκινήσετε φυτά νωρίς την εποχή ή να παρατείνετε τον χρόνο ανάπτυξής σας
  2. ξεκινήστε τους σπόρους και τα σπορόφυτα και χρησιμοποιήστε το ως καταφύγιο από δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως χαλαζοθύελλες που διαφορετικά θα κατέστρεφαν τις απροστάτευτες καλλιέργειες έξω στο ανοιχτό έδαφος
  3. παρέχετε προστασία στα φυτά σας κατά τις παγωμένες νύχτες
  4. σκληρύνετε τα φυτά πριν τα τοποθετήσετε στην τελική τους θέση στον κήπο: ακόμη και ένας ελαφρώς ψυχρός άνεμος θα μπορούσε να καταστρέψει νεαρά ευαίσθητα φυτά
  5. προστατέψτε τα νεαρά φυτά από παράσιτα όπως τα ελάφια που μπορεί να φάνε τρυφερά φυτά πριν έχετε την ευκαιρία να τα βάλετε στο έδαφος
Διαβάστε περισσότερα  London Cottage Garden Αγορά φυτών στα τέλη του χειμώνα - τι να επιλέξετε - London Cottage Garden

Πώς να φτιάξετε το κρύο σκελετό σας;

Εάν είστε βολικοί με έργα DIY και θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, η κατασκευή ενός κρύου σκελετού από την αρχή θα ήταν ακριβώς επάνω στην κοιλάδα σας.

1. Συγκεντρώστε τα υλικά

άνθρωπος που χτίζει ένα κουτί για να το χρησιμοποιήσει ως κρύο πλαίσιοάνθρωπος που χτίζει ένα κουτί για να το χρησιμοποιήσει ως κρύο πλαίσιο

Για να φτιάξετε ένα κρύο πλαίσιο, χρειάζεστε μερικά υλικά. Βρείτε (ή φτιάξτε) ένα στιβαρό, ορθογώνιο κουτί. Θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ξύλο ή μέταλλο και να έχει βάθος τουλάχιστον 12 ίντσες, πλάτος 24 έως 36 ίντσες (ή φαρδύτερο) και 18 ίντσες ύψος με τον πίσω τοίχο να είναι ψηλότερος από τους μπροστινούς τοίχους για καλύτερη μόνωση από ρεύματα κρύου αέρα που εισέρχονται αεραγωγοί στο κάτω μέρος τις πιο κρύες νύχτες όταν έξω είναι κάτω από το μηδέν.

Προσθέστε ένα κάλυμμα από παλιά παράθυρα ή πόρτες ντους και είστε έτοιμοι να φυτέψετε.

Από την άλλη πλευρά, εάν προτιμάτε να το κάνετε γρήγορα και δεν σας πειράζει να ξοδέψετε λίγα χρήματα, μπορείτε να αγοράσετε ένα κιτ κρύου πλαισίου από το τοπικό κέντρο κήπου ή διαδικτυακά από το Amazon.

Αυτό Gardman 7650 Μεγάλο Ξύλινο Κρύο Πλαίσιο κατασκευασμένο από ξύλινο πλαίσιο με πιστοποίηση FSC και κατασκευή από πολυανθρακικό διπλό τοίχωμα είναι ένα καλό παράδειγμα του τι μπορείτε να αγοράσετε. Είναι προσυναρμολογημένο και έτοιμο για χρήση, με αεραγωγούς στα πλάγια για κυκλοφορία του αέρα που ρυθμίζονται σε ύψος, ώστε να μην αφήνουν τα κρύα ρεύματα να εισέρχονται στον κήπο σας κατά τις πιο κρύες νύχτες όταν είναι κάτω από το πάγο έξω (ο πίσω τοίχος πρέπει να είναι ψηλότερος από τους μπροστινούς τοίχους).

2. Τοποθετήστε φυτά σε γλάστρες μέσα στο κρύο πλαίσιο ή φυτέψτε σπόρους απευθείας σε αυτό

φυτά που κάθονται στο κρύο πλαίσιοφυτά που κάθονται στο κρύο πλαίσιο

Μόλις συναρμολογηθεί το κρύο πλαίσιο σας και είναι έτοιμο για φύτευση, προσθέστε λίγο χώμα ανακατεμένο με λίπασμα και είστε έτοιμοι να φυτέψετε τους σπόρους σας. Ή, εάν έχετε ήδη σπορόφυτα που θέλετε να σκληρύνετε, προσθέστε τις γλάστρες σας ακριβώς μέσα στο κρύο πλαίσιο.

Διαβάστε περισσότερα  5 διασκεδαστικοί τρόποι για να ανανεώσετε τον εξωτερικό σας χώρο

Ανοίξτε το επάνω μέρος για να μπει το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας

Καλύψτε το κουτί σας τη νύχτα, εάν προβλέπεται παγετός, χρησιμοποιώντας πλαστικά φύλλα από πάνω ως πρόσθετη μόνωση έναντι του κρύου καιρού και αφήστε τα πάντα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν είναι ζεστή μέρα, έτσι ώστε η υπερβολική ζέστη να διαφύγει και να μην σκοτώσει τα φυτά σας. Ο εξαερισμός είναι επίσης σημαντικός!

3. Εναλλακτικές λύσεις κρύου πλαισίου

φυτώριο πολυ τούνελφυτώριο πολυ τούνελ

Εάν δεν έχετε χώρο για κρύο σκελετό, μπορείτε να αγοράσετε ένα φθηνό σπίτι καλλιέργειας, ένα απλό ράφι με πλαίσιο με πλαστικό κάλυμμα και πόρτα. Λειτουργούν καλά και μπορούν να ρυθμιστούν με τη θερμότητα ανοίγοντας την πόρτα τις ζεστές μέρες και δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στον κήπο.

Και τα δύο αυτά εργαλεία προσφέρουν προστασία στα νεαρά φυτά ενώ συνηθίζουν σε εξωτερικές συνθήκες, μια διαδικασία που ονομάζεται σκλήρυνση.

Εάν έχετε χώρο και θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πολυτούνελ ή θερμοκήπιο, θα βελτιώσετε πραγματικά τις αποδόσεις σας. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε έναν λαχανόκηπο νωρίτερα μέσα στη σεζόν και θα μπορούσατε να τρώτε σαλάτα όλο το χρόνο.

Φυτά όπως ο αρακάς χιονιού και οι πατάτες θα είναι έτοιμα πολύ νωρίς και το να έχετε μια πραγματική απόλαυση από νέες πατάτες τον Απρίλιο είναι φανταστικό.

Χρησιμοποιώντας την καλλιέργεια κάτω από γυαλί, θα διπλασιάσετε τον αριθμό των ντοματών και θα μπορούσατε ακόμη και να καλλιεργήσετε πεπόνια, γλυκές πιπεριές και τσίλι.

Τα πολυ-τούνελ είναι μια καλή εναλλακτική λύση και τα περισσότερα κέντρα κήπου πωλούν μια καλή ποικιλία μεγεθών.

Ακολουθούν μερικές ακόμη ιδέες για να ξεκινήσετε έναν λαχανόκηπο καθώς και μερικές εξαιρετικές πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό του χώρου στο οικόπεδο λαχανικών σας.

Διαβάστε περισσότερα  Ζωή κάτω από τον COVID, αλλαγή προοπτικών… – Τρεις γενιές ταξιδιού

Συχνές ερωτήσεις για κρύα κουφώματα

Τι μπορείτε να καλλιεργήσετε σε ένα κρύο πλαίσιο;

Δεν θα πάνε όλα καλά σε ένα κρύο πλαίσιο, αλλά μερικά φυτά θα ευδοκιμήσουν πραγματικά. Τα χόρτα για σαλάτες, όπως το μαρούλι, η ρόκα, το σπανάκι, τα πράσινα παντζάρια, το chard κ.λπ., είναι ιδανικά για καλλιέργεια σε κρύο πλαίσιο.

Άλλα λαχανικά που κάνουν καλά σε κρύο καρέ είναι τα καρότα, τα πράσα, τα ραπανάκια και τα γογγύλια.

Πώς διατηρείτε ένα κρύο πλαίσιο ζεστό το βράδυ;

Για να αυξήσετε τη θερμοκρασία μέσα σε ένα κρύο πλαίσιο, σκεφτείτε να προσθέσετε μερικές κανάτες νερού 1 γαλονιού που βάψατε μαύρες.

Αυτές οι μαύρες κανάτες γεμάτες με νερό απορροφούν τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απελευθερώνουν αργά όλη τη νύχτα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του πλαισίου.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τους σπόρους σε ένα κρύο πλαίσιο;

Τα κρύα πλαίσια είναι ιδανικά για σπόρους εκκίνησης γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μίνι-θερμοκήπια.

Τι είναι ο κήπος με κρύο πλαίσιο και πώς θα ωφελήσει τον κήπο σαςΤι είναι ο κήπος με κρύο πλαίσιο και πώς θα ωφελήσει τον κήπο σαςΚαρφιτσώστε για αποθήκευση για αργότερα