Επιτυχία με την καλλιέργεια λάχανου την άνοιξη – Βιώσιμη γεωργία στην αγορά

Επιτυχία με την καλλιέργεια λάχανου την άνοιξη – Βιώσιμη γεωργία στην αγορά

Young Early Jersey Wakefield λάχανο, μια γρήγορη ωρίμανση μυτερή ποικιλία.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Κάποιο από αυτό το υλικό είναι από το βιβλίο μου Βιώσιμη Γεωργία Αγοράς.

Τα λάχανα μπορούν να είναι αξιόπιστα άλογα εργασίας, παρέχοντας μεγάλες συγκομιδές για μεγάλες περιόδους. Σε ψυχρότερες περιοχές, τα λάχανα φυτεύονται μόνο την άνοιξη και αναπτύσσονται όλο το καλοκαίρι, μέχρι το φθινόπωρο και το χειμώνα, μέχρι να τα σκοτώσει ο κρύος καιρός. Στο Νότο, είναι μια άνοιξη/αρχές καλοκαιριού και μια φθινοπωρινή/χειμωνιάτικη καλλιέργεια, καθώς είναι πολύ ζεστό για να καλλιεργηθούν το καλοκαίρι. Σε μέρη της Καλιφόρνια και του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, θα αναπτύσσονται όλο το χρόνο.

Απαιτήσεις καλλιέργειας λάχανου

Τα λάχανα είναι καλύτερα σε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος με επαρκή υγρασία. Απαιτούν πολύ κάλιο, επομένως ένα πασπάλισμα με τέφρα ξύλου, αλεύρι φύκια ή σκόνη γρανίτη θα μπορούσε να είναι χρήσιμο. Το ασβέστιο, το βόριο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το μολυβδαίνιο είναι επίσης σημαντικά για καλές καλλιέργειες brassica – τα υγιή, βιολογικά ενεργά εδάφη μπορούν συνήθως να παρέχουν αρκετά από όλα αυτά. Εάν όχι, τροποποιήστε όπως απαιτείται.

Νεαρό λάχανο Farao, μια καλή ταχέως αναπτυσσόμενη στρογγυλή ποικιλία.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Ποικιλίες λάχανου

Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το είδος του λάχανου που ψάχνετε, ειδικά αν είναι για φρέσκο ​​φαγητό, σοκολάτα, ξινολάχανο ή αποθήκευση, και τι μέγεθος θέλετε και πόσες ημέρες από τη σπορά έως τη συγκομιδή.

  • Για λάχανο γρήγορης ωρίμανσης, επιλέγουμε Early Jersey Wakefield (63d OP), Golden Acre (62d OP) και Farao (64d F1) (Όλες οι ημέρες μέχρι την ωρίμανση σε αυτήν τη λίστα είναι από τη μεταφύτευση την άνοιξη. Προσθέστε 14 ημέρες για άμεση σπορά. Αφαιρέστε 10-14 ημέρες για σπορές με ζεστό καιρό.)
  • Για μεγάλο συμπαγές λάχανο για την παρασκευή ξινολάχανου, επιλέγουμε Gunma (110d F1), Tribute (103d F1) ή Early Flat Dutch (85d OP)
  • Για ένα πράσινο λάχανο που κρατάει καλά σε ζεστό καιρό, για να παρατείνει την εποχή όσο το δυνατόν περισσότερο, το επίπεδο Tendersweet (71d F1) είναι νόστιμο και λειτουργεί καλά για εμάς. Είναι καλό για λαχανοσαλάτα και τυλιχτά, αλλά όχι για αποθήκευση
  • Μας αρέσει ένα κόκκινο που είναι αρκετά μεγάλο και όμως ωριμάζει γρήγορα (πολλά κόκκινα είναι πολύ αργά για εμάς, οδηγώντας μας βαθιά στον ζεστό καιρό). Παλιά προτιμούσαμε το Super Red 80 (73d), αλλά το εγκαταλείψαμε μετά από δύο φτωχά χρόνια. Το Ruby Perfection (85d F1) αποθηκεύεται αρκετά καλά, όπως και το Integro (85d F1)
  • Μας αρέσει το λάχανο σαβαγιάρ και βρίσκουμε τα Melissa (85d F1) και Famosa (80d F1) γρήγορα και αξιόπιστα
  • Για αποθήκευση, μας άρεσε το Storage #4 (95d F1), το Kaitlyn (94d F1) και το Late Flat Dutch (100d OP)
  • Το Deadon (105d F1) είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο για να αναπτυχθεί μέχρι το χειμώνα. Επιβιώνει σε τουλάχιστον 10°F (-12°C)
  • Το High Mowing και το Johnny's Seeds έχουν καλές επιλογές από πάνω από είκοσι ποικιλίες λάχανου, συμπεριλαμβανομένου του 77d 10-17 lb (4,5-7,7 k) Megaton, καλό για φρέσκο ​​φαγητό και λάχανο.
Διαβάστε περισσότερα  Check in… – Τρεις γενιές ταξιδιού

Σπορά σπόρου λάχανου

Ένα λάχανο και αρκετά σπορόφυτα στο θερμοκήπιό μας τον Φεβρουάριο.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Στις αρχές της άνοιξης, οι μεταμοσχεύσεις έχουν το πλεονέκτημα σε σχέση με τις καλλιέργειες με άμεσο σπόρο – αναπτύσσονται ταχύτερα σε προστατευμένες συνθήκες και φέρνουν νωρίτερα συγκομιδές. Σε άλλες εποχές του χρόνου, μπορεί να προτιμάτε να κατευθύνετε τους σπόρους.

Επιστρέψτε από την επιθυμητή ημερομηνία συγκομιδής για να υπολογίσετε την ημερομηνία σποράς. Φυσικά θα πρέπει να προσέξετε το κλίμα σας και να επιλέξετε μια ρεαλιστική ημερομηνία μεταφύτευσης. Ξεκινάμε τα πρώτα μας λάχανα στο θερμοκήπιό μας στα μέσα-τέλη Ιανουαρίου, μόλις είμαι διανοητικά προετοιμασμένος να ξεκινήσω μια ολόκληρη νέα χρονιά. Ακολουθεί το λάχανο κύριας καλλιέργειας στα μέσα Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι είναι καλλιέργειες με δροσερό καιρό, οι brassica στην πραγματικότητα βλασταίνουν πολύ καλά σε υψηλές θερμοκρασίες: το ιδανικό είναι 77°F–85°F (25°C–30°C) και οι 95°F (35°C) είναι ακόμα εντάξει. Με αρκετό νερό, τα σπορόφυτα θα αναδυθούν σε τεσσεράμισι ημέρες στο χαμηλό άκρο αυτού του εύρους και στην κορυφή σε μόλις τρεις ημέρες. Η ελάχιστη θερμοκρασία για καλή βλάστηση είναι 40°F (4,5°C), αλλά θα χρειαστεί να περιμένετε περισσότερες από δύο εβδομάδες για να φυτρώσει εάν είναι τόσο ψυχρό.

Ξεκινάμε τα ανοιξιάτικα λάχανά μας σε σπιτικά ανοιχτά ξύλα, σπέρνοντας 3-4 σπόρους ανά ίντσα (5-10 mm μεταξύ τους). Πιέζουμε έναν πλαστικό χάρακα 0,25″ (6 mm) βαθιά μέσα στο κομπόστ σπόρων για να δημιουργήσουμε ένα μικρό αυλάκι, με απόσταση μεταξύ των σειρών 2″–3″ (5 cm).

Μόλις αναδυθούν, τα σπορόφυτα χρειάζονται καλό φως, θρεπτικά συστατικά, ροή αέρα και προστασία από ζωύφια. Οι 60°F–70°F (15°C–21°C) είναι ένα καλό εύρος θερμοκρασίας για την ανάπτυξή τους. Μόλις ανοίξουν τελείως τα φύλλα των σπόρων, τα εντοπίζουμε (τσιμπάμε) σε επίπεδα βάθους 4″ (10 cm), με 40 φυτά ανά 12″ x 24″ (30 x 60 cm). Τα φυτά μεγαλώνουν σε μέγεθος μεταφύτευσης σε αυτά τα διαμερίσματα.

Εντοπισμός δενδρυλλίων λάχανου από ένα επίπεδο σπόρων σε ένα διαμέρισμα μεταμόσχευσης.
Φωτογραφία Wren Vile

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τη μεταφύτευση, σκληρύνετε τα φυτά μεταφέροντάς τα σε πιο δροσερές, πιο άνετες και φωτεινότερες συνθήκες.

Μεταφύτευση λάχανου

Καλλιεργούμε ανοιξιάτικο λάχανο σε κρεβάτια 4′ (1,2 m), σε δύο σειρές ανά κρεβάτι, με φυτά σε απόσταση 18″ (50 cm). Τα μίνι λάχανα μπορούν να τοποθετηθούν σε απόσταση 8″–12″ (20–30 cm) στη σειρά, με τις σειρές να απέχουν μεταξύ τους 12″–18″ (30–45 cm) και μπορεί να δώσουν υψηλότερες συνολικές αποδόσεις καθώς και κεφαλές μεγαλύτερης χρήσιμο μέγεθος.

Διαβάστε περισσότερα  Και επιστρέψαμε… – Τρεις γενιές ταξιδιού

Στόχος μας είναι η μεταφύτευση σε τέσσερα αληθινά φύλλα (5-8 εβδομάδες μετά τη σπορά την άνοιξη). Είναι αρχές έως τα μέσα Μαρτίου για το πιο πρώιμο λάχανο (ηλικίας επτά εβδομάδων), πολύ αρχές Απριλίου για το λάχανο κύριας καλλιέργειας. Οι θερμοκρασίες εδάφους 65°F–75°F (18°C–24°C) είναι ιδανικές. Οι βέλτιστες θερμοκρασίες αέρα για τις περισσότερες brassica είναι 60°F–65°F (15°C–18°C).

Ποτίστε καλά τα σπορόφυτα πριν από τη μεταφύτευση και φυτέψτε μέχρι τη βάση των πρώτων αληθινών φύλλων για να δώσετε στο στέλεχος καλή στήριξη. Πιέστε το χώμα πολύ σταθερά γύρω από τα φυτά, έτσι ώστε οι ρίζες να έχουν καλή επαφή με το έδαφος και να μην πεθάνουν σε έναν θύλακα αέρα. Με έμαθαν να τραβώ ένα φύλλο μετά τη μεταφύτευση: αν φυτευτεί καλά το φύλλο θα σκιστεί και το φυτό θα παραμείνει στο έδαφος. Ποτίστε μέσα σε μισή ώρα από τη φύτευση και ξανά την τρίτη και την έβδομη ημέρα και μετά μία φορά την εβδομάδα.

Νεαρό ανοιξιάτικο λάχανο με σάπια φύλλα σανού. Ρεν Βίλ

Για το λάχανο, το έκτο και έβδομο στάδιο φύλλου είναι το πιο ευάλωτο. Εάν ο καιρός επιδεινωθεί αυτή την κρίσιμη στιγμή, δώστε στα φυτά σας επιπλέον προστασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν σε κάποιο βαθμό να αντισταθμίσουν τις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες – είναι οι κρύες μέρες και οι κρύες νύχτες μαζί που κάνουν τη ζημιά. Χρησιμοποιούμε παχύ κάλυμμα σειρών πάνω από τα ανοιξιάτικα λάχανά μας για μερικές εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση, και στη συνέχεια μπορεί να στραφούμε σε δίχτυα εντόμων.

Δύο εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση ελέγχουμε τα φυτά και γεμίζουμε τα κενά με μοσχεύματα που έχουμε κρατήσει για αυτό. Εάν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε μεγάλα φυτά για να γεμίσουμε κενά, τσιμπάμε μερικά από τα κάτω φύλλα για να μειώσουμε τις ανάγκες τους σε νερό.

Φροντίδα για το λάχανο μέσα άνοιξη και καλοκαίρι

Περίπου ένα μήνα μετά τη μεταφύτευση του λάχανου κύριας καλλιέργειας (μέσα Μαΐου), αφαιρούμε τα καλύμματα σειρών και τα ξυλάκια που χρησιμοποιούμε για να τα συγκρατήσουμε.

Για το ανοιξιάτικο λάχανο χρησιμοποιούμε μόνο άρδευση με ψεκαστήρα από πάνω (όχι ταινία με σταγόνες), που βοηθά στην ψύξη των φύλλων και μπορεί να ξεπλύνει τις αφίδες. Τα οργανικά σάπια φύλλα βοηθούν το έδαφος να διατηρείται δροσερό, καθώς και προσθέτοντας πολλή οργανική ύλη στο έδαφος. Οι ρίζες Brassica είναι σχετικά ρηχές, επομένως οι μακρές περιόδους ξηρασίας χωρίς άρδευση μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Μια ίντσα (2,5 cm) νερού την εβδομάδα είναι περίπου σωστή.

Διαβάστε περισσότερα  Γιατί ταξιδεύουμε; (και μερικές άλλες ατάκες…) – Three Generations of Travel
Ένα από τα τρίποδα κρουστικού ψεκαστήρα μας, σε μπάλωμα μπρόκολου και λάχανου.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Καταπολέμηση παρασίτων του λάχανου

Η χρήση καλυμμάτων σειρών ή διχτυών εντόμων κρατά πολλά παράσιτα μακριά από τα φυτά ενώ είναι μικρά. Δεν είχαμε πολλά προβλήματα με τις αφίδες, ίσως εν μέρει λόγω των εναέριων καταιωνιστήρων μας. Το εντομοκτόνο σαπούνι που ψεκάζεται τρεις φορές, μία φορά κάθε πέντε ημέρες, μπορεί συνήθως να τα αντιμετωπίσει. Το χειρότερο παράσιτο μας είναι ο αρλεκίνος. Όταν χρειάζεται, τα επιλέγουμε με το χέρι. Οι πασχαλίτσες φημίζονται ότι τρώνε αυγά αρλεκίνου.

Μερικές φορές είχαμε αρκετά σκουλήκια λάχανου για να φτιάξουμε Bt (Bacillus thuringiensis) απαραίτητο, αλλά συνήθως οι χάρτινες σφήκες τρώνε τις κάμπιες. Το κατώφλι δράσης είναι κατά μέσο όρο 1 θηλιά λάχανου, 1,5 εισαγόμενους λαχανοσκώληκες, 3,3 στρατοσκώληκες ή 5 προνύμφες αδαμαντόσκωρου ανά 10 φυτά. Κάτω από αυτό το επίπεδο μπορείτε να κάνετε προσεκτική αναμονή αντί να ψεκάζετε με Bt ή spinosad. Προφανώς, χάρτινοι ή πλαστικοί ψεύτικοι σκόροι λάχανου στα ξυλάκια θα αποτρέψουν περισσότερους από το να μετακομίσουν μέσα. Υπάρχουν πρότυπα για σπιτικά δόλώματα λαχανόσκωρων στο διαδίκτυο. Τα μάτια είναι σημαντικά!

Η άνθηση αχύρου στο στεφάνι μας στα τέλη Νοεμβρίου, 13 μήνες μετά τη σπορά.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Είμαστε επίσης αρκετά τυχεροί που έχουμε το φυσικό παράσιτο της σφήκας των σκουληκιών του λάχανου, τη σφήκα Braconid Cotesia είδη, τα οποία απαντώνται ως μικρά βαμβακερά λευκά ή κιτρινωπά οβάλ κουκούλια σε ομάδες σε φύλλα brassica. ο Cotesia οι σφήκες σαν ομφαλοφόρα λουλούδια και ξεχειμωνιάζουν σε αχυρόκοκκο καθώς και σε brassicas. Αν βρεις Cotesia τα κουκούλια και τα brassica σας δεν είναι άρρωστα, μπορείτε να αφήσετε φυτά στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ή μπορείτε να μαζέψετε φύλλα με κουκούλια αργά το φθινόπωρο και να τα αποθηκεύσετε στους 32°F–34°F (0°C–1°C) μέχρι την άνοιξη. Ας ελπίσουμε ότι κανείς δεν θα καθαρίσει το ψυγείο σας χωρίς να σας το ζητήσει.

Για να ξεφύγουν τα σκουλήκια και οι αφίδες μετά τη συγκομιδή, μουλιάστε τα προϊόντα σε ζεστό νερό με λίγο ξύδι για έως και δεκαπέντε λεπτά και μετά ξεπλύνετε.

Συγκομιδή γabbage

Το λάχανό μας ανεβαίνει από τις 25 Μαΐου και μερικά διατηρούνται μέχρι τις 15 Ιουλίου. Για αποθήκευση λάχανου (πολύτιμη καλλιέργεια τα καλοκαίρια σε ζεστά κλίματα με σπάνια φρέσκα φυλλώδη λαχανικά), βάζουμε τα κομμένα κεφάλια ανάποδα στο κούτσουρο, στο «καλάθι» του εξωτερικά φύλλα και επιστρέψτε μια ώρα αργότερα για να τα μαζέψετε σε διχτυωτούς σάκους. Αυτό επιτρέπει στο κομμένο στέλεχος να στεγνώσει και να σφραγιστεί, βελτιώνοντας την ικανότητα αποθήκευσης.

Ώριμο λάχανο Farao. Σημειώστε το κατσαρωμένο φύλλο στο κεφάλι, ένα σημάδι ωριμότητας.
Φωτογραφία από την Pam Dawling