παρτέρι γεμάτο με διάφορα δοχεία που καλλιεργούν βότανα

Τα καλύτερα 5 στυλ κήπου για το σπίτι σας

Όλοι κάνουμε κήπο για διαφορετικούς λόγους. Μερικοί από εμάς απλώς λατρεύουν να σκάβουν στο χώμα. Μερικοί θέλουν το πιο φρέσκο ​​φαγητό. Και άλλοι έχουν στόχους να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμοι. Αλλά συχνά, έχουμε μόνο μικρούς χώρους για να καλλιεργήσουμε τα λαχανικά μας. Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποιο στυλ κήπου χρειάζεστε ή θέλετε, ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα 5 στυλ κήπου για το σπίτι σας.

Στυλ κήπου #1 – Δοχείο

παρτέρι γεμάτο με διάφορα δοχεία που καλλιεργούν βόταναπαρτέρι γεμάτο με διάφορα δοχεία που καλλιεργούν βότανα

Κάθε ένα από τα στυλ κήπου εξαρτάται συχνά από τον διαθέσιμο χώρο και το φως. Ένα αίθριο ή ένας κήπος με μπαλκόνι λειτουργεί συνήθως καλύτερα για όσους μένουν σε διαμέρισμα ή συγκυριαρχία. Αυτά είναι συχνά Κήποι κοντέινερκαι ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων εξαρτάται και πάλι από τον εκχωρημένο χώρο και το φυσικό φως.

Όμως, οι Container Gardens δεν περιορίζονται σε αίθρια και μπαλκόνια. Αυτά μπορούν να φυτευτούν σε οποιοδήποτε μέρος που επιλέγετε. Μπορείτε να ενσωματώσετε δοχεία σε υπερυψωμένα κρεβάτια ή σε εσωτερικούς κήπους. Εάν έχετε ένα καθιερωμένο παρτέρι, αλλά θέλετε να προσθέσετε κάποια διασκεδαστική υφή, σκεφτείτε να τοποθετήσετε ένα ή δύο δοχεία ανάμεσα στα λουλούδια σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οτιδήποτε επιλέξετε για το δοχείο σας. Οι μόνες σκέψεις που πρέπει να λάβετε είναι ότι πρέπει να είναι αδιάβροχα ή επενδεδυμένα με πλαστικό ή άλλο αδιάβροχο υλικό. Πρέπει να έχει επαρκή αποστράγγιση και πρέπει να συγκρατεί αρκετό έδαφος για την ανάπτυξη των ριζών.

μικρός κήπος με πλαστικές και κεραμικές γλάστρες, κουβάδες εμαγιέ με ροζ ορτανσίες, χαμομήλι και κατιφέδεςμικρός κήπος με πλαστικές και κεραμικές γλάστρες, κουβάδες εμαγιέ με ροζ ορτανσίες, χαμομήλι και κατιφέδες

Μερικές ιδέες για δοχεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Γλάστρες Terra Cotta (τα περισσότερα σε όλα τα μεγέθη)
 • Πλαστικές γλάστρες (συμπεριλαμβανομένης της κρεμαστής ποικιλίας)
 • Κατσαρόλες κουζίνας, τηγάνια, μπολ και σουρωτήρι (θα πρέπει να ανοίξετε τρύπες σε αυτά για αποστράγγιση)
 • Μπανιέρα Clawfoot
 • Παλιοί νεροχύτες
 • Ελαστικά (μπορείτε να τα βάψετε και να τα κάνετε αξιολάτρευτα!)
 • Κουβάδες
 • Ποτιστήρια (ένας καλός τρόπος για να επανατοποθετήσετε ένα που έχει μια τρύπα στο κάτω μέρος)
 • Παλιές Μπότες
 • Vintage βαλίτσες
 • Οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί η φαντασία σας!

Τα μικρά έως μεσαία δοχεία είναι εξαιρετικά για βότανα και μικρά ανθοφόρα φυτά. Τα μεσαία έως μεγάλα δοχεία λειτουργούν καλά για μικρά λαχανικά, όπως καρότα, σκόρδο, κρεμμύδια ή μικρές ντομάτες. Τα μεγάλα δοχεία είναι κατάλληλα για μεγαλύτερα λαχανικά, όπως ντομάτες και πιπεριές, άλλα λουλούδια, βότανα και μικρά φρούτα. Εάν προσθέσετε ένα καφασωτό, μπορείτε να καλλιεργήσετε φασόλια και αμπελώνες, όπως σμέουρα και σταφύλια.

Στυλ κήπου #2 – Υπερυψωμένο κρεβάτι

σειρά από τέσσερις υπερυψωμένους κήπους με πέργκολασειρά από τέσσερις υπερυψωμένους κήπους με πέργκολα

Ένας υπερυψωμένος κήπος είναι ένα από τα στυλ κήπου που περικλείονται σε κάποιο τύπο σκελετού και υπερυψώνονται από το έδαφος. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε έναν μικρό χώρο. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι επίσης τέλεια όταν το έδαφος σας δεν ευνοεί την κηπουρική λόγω σκληρού πηλού, βράχων ή έλλειψης διατροφής.

Αυτά τα κρεβάτια μπορούν να είναι σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι χτισμένος σε τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα. Αυτά μπορεί να είναι τόσο μικρά όσο 2'x2' ή τόσο μεγάλα όσο έχετε χώρο. Μπορούν επίσης να κατασκευαστούν σε σχήμα πλέγματος, σχήματος «L» ή σχήματος U.

Διαβάστε περισσότερα  Αιολικό Πάρκο Burgos στο Ilocos Norte

Ένας κήπος με «κλειδότρυπα» είναι ένα υπερυψωμένο κρεβάτι που είναι κυκλικό, με σχήμα σφήνας κομμένο – παρόμοιο με μια πίτα που λείπει ένα κομμάτι. Αυτό επιτρέπει την πλήρη πρόσβαση στα φυτά.

τετράγωνο υπερυψωμένο κρεβάτι χωρισμένο σε πέντε τμήματα φυτεμένο με βότανα και λουλούδιατετράγωνο υπερυψωμένο κρεβάτι χωρισμένο σε πέντε τμήματα φυτεμένο με βότανα και λουλούδια

Αν χτίσετε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο, συνιστάται το υπερυψωμένο κρεβάτι σας να μην είναι μεγαλύτερο από 4'. Αυτό σας επιτρέπει να φτάσετε στον κήπο για να εργαστείτε, χωρίς να πατάτε μέσα του και να συμπιέζετε το χώμα.

Το υπερυψωμένο κρεβάτι σας μπορεί να κατασκευαστεί με διαφορετικούς τύπους μπορντούρες. Μερικά από τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:

 • Ξυλεία τοπίου (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ή να τα στοιβάξετε σε ύψος 2 ή 3 ξύλων)
 • Πέτρες
 • Τούβλο
 • Παλιό Τεν
 • Παλιά ελαστικά

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια θα πρέπει να γεμίσουν με υγιές χώμα. Ένα κρεβάτι 4'x8' με βάθος 2 ποδιών θα χρειαστεί 64 τετραγωνικά πόδια χώματος. Καθώς φυτεύετε και ποτίζετε, το χώμα σας θα καθιζάνει και ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ακόμα περισσότερα.

Το καλύτερο έδαφος για υπερυψωμένα κρεβάτια είναι το φυτόχωμα αναμεμειγμένο με τύρφη, λίπασμα και βερμικουλίτη. Βοηθά να ανακατεύετε εκ των προτέρων τα συστατικά πριν τα βάλετε στο υπερυψωμένο κρεβάτι σας.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να μάθετε περισσότερα!

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με την αγορά χώματος «έτοιμης ανάμειξης» από ορισμένες εταιρείες. Συχνά, αυτό που έχουν είναι ένας τύπος μείγματος τοπίου που θα συμπυκνωθεί και θα γίνει πολύ δύσκολο για τα φυτά σας να αναπτυχθούν σωστά.

Μπορεί να είναι ακριβό να αγοράσετε τα συστατικά σας σε σακούλες. Ένας καλός τρόπος για να το αντιμετωπίσετε αυτό είναι να ξεκινήσετε το υπερυψωμένο κρεβάτι σας το φθινόπωρο και να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο Hügelkultur.

Για να το κάνετε αυτό, χτίστε ένα ανάχωμα χρησιμοποιώντας παλιά κούτσουρα και ραβδιά (κατά προτίμηση αυτά που έχουν ήδη αρχίσει να σαπίζουν) και φύλλα. Προσθέστε λίπασμα και πασπαλίστε με ένα στρώμα φυτικού χώματος. Συσκευάστε το ανάχωμα σας σφιχτά και μετά ποτίστε. Την επόμενη άνοιξη, θα πρέπει να είστε σε θέση να ξεκινήσετε τη φύτευση.

Αυτή είναι μια απλοποιημένη εξήγηση του τρόπου κατασκευής ενός υπερυψωμένου κρεβατιού Hügelkultur. Για να μάθετε τις λεπτομέρειες, επισκεφθείτε Το Αλμανάκ των Αγροτών.

Στυλ Κήπου #3 – Θεματικοί Κήποι

ροζ μπανιέρα clawfoot γεμάτη με καρότα που μεγαλώνουνροζ μπανιέρα clawfoot γεμάτη με καρότα που μεγαλώνουν

ΕΝΑ Θεματικός Κήπος είναι απλώς ένα από τα στυλ κήπου που έχει στενότερη εστίαση. Αυτή η εστίαση επιτρέπει σε έναν κηπουρό που έχει μόνο πολύ μικρό χώρο στον κήπο να μηδενίσει συγκεκριμένα φυτά που ταιριάζουν στο θέμα. Για παράδειγμα, εάν το επίκεντρο είναι η σάλτσα ζυμαρικών, τα φυτά που θα επιλεγούν είναι η πάστα ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδια, βασιλικός και ρίγανη.

Το καλύτερο μέρος για τους θεματικούς κήπους είναι ότι ένα θέμα θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει για πολλά διαφορετικά γεύματα. Το ίδιο Spaghetti Sauce Garden θα μπορούσε επίσης να παρέχει τα περισσότερα από τα συστατικά για τη σούπα ντομάτας. Προσθέστε λίγο κουκουνάρι και τυρί παρμεζάνα στη λίστα με τα παντοπωλεία σας και μπορείτε να φτιάξετε πέστο από τον περίσσιο βασιλικό. Εάν ενσωματώσετε επίσης μια κατσαρόλα με κόλιανδρο, αυτό το θέμα θα επεκταθεί στην παρασκευή Salsa.

Διαβάστε περισσότερα  ANILAO BATANGAS: Ταξιδιωτικός οδηγός + Πώς να πάτε εκεί

Ένας θεματικός κήπος μπορεί να φυτευτεί σε οποιοδήποτε στυλ κήπου. Εάν χρησιμοποιείτε δοχεία, χρειάζεστε ένα αρκετά μεγάλο για να ενσωματώσετε διαφορετικούς τύπους φυτών. Ένα μεγάλο μισό βαρέλι, μια πλαστική πισίνα ή ακόμα και μια ζωοτροφή ή μια γούρνα με νερό θα λειτουργήσει, αν έχετε το δωμάτιο.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να μάθετε περισσότερα!

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα έναν Κήπο Σπαγγέτι, τοποθετήστε στο κέντρο ένα φυτό ντομάτας τύπου Ρομά ή άλλου τύπου πάστας. Στις άκρες του δοχείου σας φυτέψτε βασιλικό και ρίγανη. Εάν έχετε ένα μεγάλο δοχείο, όπως μια γαλβανισμένη ποτίστρα 5', μπορείτε επίσης να φυτέψετε σκόρδο και κρεμμύδια.

Ωστόσο, εάν το δοχείο σας δεν είναι τόσο μεγάλο, μπορείτε ακόμα να «επεκτείνετε» τον χώρο καλλιέργειας σας. Τοποθετήστε μικρότερες γλάστρες γύρω από την περίμετρο του μεγάλου δοχείου σας. Σε αυτά μπορείτε να φυτέψετε ένα μόνο (ή δύο, ανάλογα με το μέγεθος) σκόρδο ή κρεμμύδι. Αν θέλετε να δημιουργήσετε κάτι άλλο εκτός από απλή σάλτσα σπαγγέτι, μπορείτε να γεμίσετε αυτά τα μικρότερα δοχεία με κόλιαντρο (για να φτιάξετε Salsa) ή μια ποικιλία από μαρούλι για να δημιουργήσετε μια σαλάτα που θα συνδυάζεται με το δείπνο σας με σπαγγέτι.

Ένας άλλος διασκεδαστικός θεματικός κήπος είναι ένας κήπος σούπας. Τοποθετήστε μια πέργκολα στο πίσω μέρος του μεγαλύτερου δοχείου σας και φυτέψτε φασόλια. Στο μπροστινό μέρος, μπορείτε να φυτέψετε καρότα και θυμάρι.

Οι θεματικοί κήποι λειτουργούν καλά και σε άλλα στυλ κήπου. Σκεφτείτε να προσθέσετε ένα θέμα στο ήδη καθιερωμένο παρτέρι σας. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα υπερυψωμένων κρεβατιών για να αναπτύξετε διαφορετικά θέματα. Ή, εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα σε έναν εσωτερικό κήπο, απλώς σχεδιάστε το με τα φυτά που χρειάζεστε για το θέμα σας.

Στυλ Κήπου #4 – Στο έδαφος

κήπος γεμάτος με ντομάτες και άλλα λαχανικά με αχυρόστρωμα ανάμεσα στις σειρέςκήπος γεμάτος με ντομάτες και άλλα λαχανικά με αχυρόστρωμα ανάμεσα στις σειρές

Αυτό είναι ένα από τα στυλ κήπου που καλλιεργείται κυριολεκτικά στο έδαφος και είναι το πιο παραδοσιακό. Το μέγεθος και το σχήμα περιορίζονται μόνο στα όρια της ιδιοκτησίας σας.

Οι εσωτερικοί κήποι μπορούν να είναι ένα απλό οικόπεδο ή να χρησιμοποιηθούν ως παρτέρια γύρω από το σπίτι ή το αίθριο σας. Αυτός ο τύπος κήπου μπορεί να είναι «δωρεάν» ή «περιέχεται» με απλές λωρίδες μπορντούρας ή περίφραξης παρτέρι.

Οι περισσότεροι εσωτερικοί κήποι φυτεύονται σε σειρές. Όταν χρησιμοποιείτε αυτό το στυλ κήπου, φροντίστε να χωρίσετε τόσο τις σειρές όσο και τα φυτά σας σύμφωνα με τη συνιστώμενη απόσταση κάθε φυτού.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να μάθετε περισσότερα!

Εάν έχετε έναν μεγαλύτερο εσωτερικό κήπο, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα άρδευσης για να βοηθήσετε στο πότισμα. Για να κρατήσετε μακριά τα ζιζάνια, βοηθά επίσης να επενδύσετε τις σειρές με χαρτόνι, εφημερίδα ή άλλο υλικό που θα σπάσει εύκολα. Κορυφή που θα ένα σάπια φύλλα, όπως φύλλα ή άχυρο σίτου.

Διαβάστε περισσότερα  12 από τις πιο όμορφες παραλίες στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης

Ένα από τα αγαπημένα μου παραδείγματα εσωτερικού κήπου είναι το Shaker Garden. Ευθείες γραμμές, προσεγμένες σειρές, υγιές χώμα και μεγάλη δόση πίστης για λίπασμα ήταν οι βασικές απαιτήσεις. Από εκεί, οι Shakers περιποιούνταν τους κήπους τους καθημερινά με στοργική φροντίδα. Τα αποτελέσματα ήταν υγιή φυτά, άφθονη σοδειά και άφθονα φρέσκα και διατηρημένα τρόφιμα για να θρέψουν τις μεγάλες «οικογένειες».

Στυλ κήπου #5 – Τσέπη

κήπος φυτεμένος πάνω σε ένα ρουστίκ ξύλινο φράχτη που περιβάλλεται από στοίβες ξεπερασμένων ραβδιώνκήπος φυτεμένος πάνω σε ένα ρουστίκ ξύλινο φράχτη που περιβάλλεται από στοίβες ξεπερασμένων ραβδιών

Παρόλο που ένας κήπος τσέπης μπορεί να είναι ένα από τα στυλ κήπου που χρησιμοποιεί οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους, είναι ένα που είναι τοποθετημένο σε ένα μικρό ηλιόλουστο σημείο – ακριβώς όπως θα έβαζες κάτι σε μια τσέπη.

Η ομορφιά του Pocket Garden είναι ότι μπορείτε να έχετε περισσότερα από ένα. Εάν έχετε ένα ηλιόλουστο σημείο δίπλα στην πίσω πόρτα, αλλά ο χώρος δεν είναι μεγαλύτερος από περίπου 3' x 3', αυτό θα ήταν ένα τέλειο σημείο για δοχεία γεμάτα με βότανα.

Ορισμένα σπίτια είναι χτισμένα με ένα τμήμα να εκτείνεται πιο έξω από το άλλο. Αυτό δημιουργεί ένα σχήμα «L» στο εξωτερικό. Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι 2 πόδια ή 8 πόδια – σε κάθε περίπτωση, είναι μια εξαιρετική τοποθεσία για έναν κήπο τσέπης.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να μάθετε περισσότερα!

Εάν έχετε περισσότερες από μία «τσέπες» στην αυλή σας που είναι κατάλληλες για κήπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο Theme Garden. Επιλέξτε μια μεγαλύτερη τσέπη για να καλλιεργήσετε λαχανικά. Τα υπόλοιπα μπορούν να σχεδιαστούν γύρω από βότανα, μικρά φρούτα (όπως ένας κήπος με πέργκολα για σταφύλια, βατόμουρα ή ακόμα και ακτινίδια, αν το επιτρέπει το κλίμα σας), ή ακόμα και λουλούδια.

Δεδομένου ότι το Pocket Gardens σας μπορεί να είναι απλωμένο σε διαφορετικές περιοχές, βεβαιωθείτε ότι έχετε εύκολη πρόσβαση στο νερό για καθένα από αυτά. Εάν έχετε μόνο ένα στόμιο νερού, έχετε ένα λάστιχο αρκετά μακρύ ώστε να φτάνει σε καθένα ή χρησιμοποιήστε ένα ποτιστήρι.

Μπορεί επίσης να θέλετε να εξοικονομήσετε χώρο για ένα Βαρέλι βροχήςπου μπορεί να σας δώσει ευκολότερη πρόσβαση, αλλά και να εξοικονομήσετε χρήματα στον λογαριασμό του νερού.

Επιλέξτε τα στυλ κήπου σας

Εσωτερικός κήπος με σειρές λαχανικών. ένα ψάθινο καπέλο κήπου κρεμασμένο σε ένα καφασωτόΕσωτερικός κήπος με σειρές λαχανικών. ένα ψάθινο καπέλο κήπου κρεμασμένο σε ένα καφασωτό

Αν αγαπάτε τον κήπο, αλλά δεν πιστεύετε ότι έχετε το δωμάτιο, ξανασκεφτείτε το! Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη δημιουργικότητα, λίγο χώμα και ένα ή δύο σπόροι.

Είστε έτοιμοι να «μεγαλώσετε»; Μετά ξεκινήστε. Τα στυλ κήπου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιορίζονται μόνο από τον χώρο που έχετε. Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα. Απλώς προσθέστε λίγο χώμα και φυτέψτε τους σπόρους. Τότε απλά σκεφτείτε όλη τη διασκέδαση που θα έχετε. Πριν το καταλάβετε, μπορεί να μην έχετε πλέον γρασίδι στην αυλή σας. Αντίθετα, θα έχετε μόνο μονοπάτια που οδηγούν σε διαφορετικά στυλ κήπου σε όλο το σπίτι σας!

Η Julie Murphree είναι blogger, αρθρογράφος εφημερίδων και ομιλήτρια για όλα τα πράγματα «Living a Simple Life on the Farm». Είναι η συγγραφέας του βιβλίου \\\'The Farm Wife – Living a Simple Life on the Farm. Αυτή και ο σύζυγός της έχουν 60 στρέμματα στη ΒΔ Λουιζιάνα όπου εργάζονται ενεργά για να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα.